De vrienden van het vastgoed

In dit boek vertellen de auteurs hoe politici en bouwpromotoren gouden zaken doen in België.

Apache, een nieuwssite, volgt ons van bij het begin.
Herlees hun artikel over “Ommegang”.
In hun eerste boek vertellen ze hoe toppolitici en bouwpromotoren gouden zaken doen.
Een aanrader.

Apache brengt in eigen beheer een eerste boek uit.

Auteurs Tom Cochez en David Leloup vertellen hoe toppolitici en bouwpromotoren gouden zaken doen in België. De geheime deals, de miljoenencadeaus en de bouwvergunningen op maat tonen dat politieke en zakelijke belangen in België nog steeds zeer innig zijn vervlochten.

De onderzoeksjournalisten Tom Cochez en David Leloup leggen de banden bloot tussen vastgoedbonzen en vooraanstaande politici. Hun bevindingen lezen als een thriller, met duistere deals, achtervolgingen door privédetectives, pitbulls van advocaten en compromitterende beelden van feestjes in sterrenrestaurants.

Waarom geeft een projectontwikkelaar een fortuin uit aan advocaten om onderzoeksjournalisten de mond te snoeren? Waarom noemt een toppoliticus zoals de N-VA-voorzitter hen riooljournalisten, terwijl rechtbanken niets lasterlijks vinden in hun artikels? Het antwoord is dat er fabuleuze bedragen worden verdiend met de verkoop van publiek vastgoed, en dat politieke beslissingen soms miljoenencadeaus zijn voor bevriende ondernemers, onder de vorm van bouwvergunningen op maat.

‘De vrienden van het vastgoed’ reconstrueert, aan de hand van concrete dossiers met uitlopers naar Nederland en Wallonië, hoe dat systeem werkt en hoe Erik Van der Paal, de ‘favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’, te werk ging. Het put uit jarenlang graafwerk voor het journalistieke onderzoeksplatform Apache (apache.be), dat het boek in eigen beheer uitgeeft. Een must-read in de aanloop naar de verkiezingen.

Auteurs
Tom Cochez (onderzoeksjournalist De Morgen, mede-oprichter Apache)
David Leloup (onderzoeksjournalist Le Soir, Le Vif/L’Express, Le Monde, mede-oprichter Médor, documentaire regisseur)

Te koop onder meer bij Standaard Boekhandel